Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete voor Calatus voor oneerlijke handelspraktijken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt Calatus B.V. (hierna: Calatus) een boete op van in totaal 200.000 euro, omdat de onderneming zich bij de verkoop van het puzzelmagazine Editie Enigma niet heeft gehouden aan de Wet Oneerlijke Handelspraktijken.

Tijdens telefonische verkoopgesprekken werd aan consumenten misleidende informatie gegeven over het product dat hen werd aangeboden. Consumenten konden het idee krijgen dat zij gebeld werden voor een gratis exemplaar van een puzzelblad, temeer omdat zij eerder in een enquête hadden aangegeven dat zij daarover gebeld mochten worden. Het eigenlijke doel was echter hen een halfjaarabonnement te verkopen. Daarnaast verzuimde Calatus om consumenten essentiële informatie over dit abonnement te geven, zoals de totaalprijs van het abonnement. Consumenten hebben daardoor mogelijk een beslissing genomen over het aanbod die zij anders – als zij over alle relevante informatie hadden beschikt – misschien niet hadden genomen.

Daarnaast legt ACM boetes op aan drie personen die feitelijk leiding hebben gegeven aan deze overtredingen.

Calatus en de beboete personen kunnen nog bezwaar instellen bij ACM tegen de opgelegde boete.

 

Documenten

Boete voor Calatus voor oneerlijke handelspraktijken (PDF - 378.63 KB)