Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Codebesluit gesloten distributiesystemen (GDS)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over het voorstel van Netbeheer Nederland om de codes energie te wijzigen. Het voorstel brengt het begrippenkader in de codes in lijn met de wettelijk gedefinieerde begrippen. Verder bevat het voorstel wijzigingen van de codes ten aanzien van de regels voor derdentoegang op gesloten distributiesystemen en andere netten die niet door een openbare netbeheerder worden beheerd. Het voorstel bevat wijzigingen van veertien codes.

Wat houdt het besluit in?

Het besluit van ACM bevat het oordeel dat de voorstellen van Netbeheer Nederland binnen de wettelijke kaders blijven en dat ACM ze daarom vaststelt. Hiermee worden de codes energie gewijzigd. Door eerder een ontwerp van het besluit ter inzage te leggen en te publiceren op de website van ACM hebben marktpartijen de gelegenheid gehad om zienswijzen in te dienen. ACM heeft zienswijzen ontvangen van Fudura, RECRON, Schiphol, Tata Steel en VEMW. ACM heeft deze zienswijzen betrokken bij het vaststellen van het definitieve besluit.

Wat is het doel van dit besluit?

Deze codewijziging zorgt ervoor dat de codes energie in lijn worden gebracht met de relevante wet- en regelgeving en dat de regels over derdentoegang in de codes voor alle partijen transparant zijn neergelegd.

Derdentoegang betekent dat energieleveranciers vrij toegang hebben tot de netten die dienen voor het transport van elektriciteit en gas. Hierdoor kunnen afnemers van energie, waaronder consumenten, gebruik maken van de mogelijkheid om over te stappen van energieleverancier. Op basis van het Europees recht hebben afnemers recht op deze vrije leverancierskeuze.

Kan ik in beroep gaan tegen het besluit van ACM?

Als u belanghebbende bent, dan kunt bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in beroep gaan tegen het besluit van ACM. Relevant hiervoor is of uw belang geraakt wordt door het besluit en of u al dan niet een zienswijze op het ontwerpbesluit heeft ingediend. U kunt in beroep gaan binnen zes weken nadat het besluit bekendgemaakt is.
 

 

Documenten

Meer in deze zaak