Kruimelpad

Nieuwsbericht

PostNL mag postzegelprijs in 2016 verhogen naar 73 cent

26-10-2015

De gewone binnenlandse postzegel gaat 73 cent kosten. De prijs voor het bezorgen van een standaardpakketje in Nederland blijft 6,95 euro.

ACM beoordeelt of wijzigingen in de prijs van de postzegels passen binnen de wettelijke regels. Het gaat hier om de tarieven voor de universele postdienst. ACM heeft de tarieven voor de universele postdienst van PostNL voor 2016 goedgekeurd.

ACM ziet erop toe dat PostNL zich aan de regels houdt. De tarieven voor de bezorging van losse brieven en pakketten zijn wettelijk gereguleerd. Op 14 september 2015 heeft ACM de tariefruimte voor 2016 vastgesteld. Daarop heeft PostNL een tariefvoorstel voor 2016 ingediend. ACM heeft nu geconstateerd dat deze tarieven binnen de tariefruimte vallen en dus aan de wettelijke eisen voldoen.

Over de universele postdienst

De universele postdienst bestaat uit losse brieven met een postzegel, losse pakketjes, aangetekende brieven en enkele andere diensten. De universele postdienst wordt in de Postwet 2009 geregeld. Daarmee zorgt de overheid ervoor dat iedereen over een basispakket aan postdiensten kan beschikken tegen betaalbare tarieven. In de universele postdienst is bijvoorbeeld geregeld dat PostNL vijf dagen per week overal in Nederland de post moet bezorgen.