Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit kostentoerekening PostNL en tariefruimte 2016

ACM heeft vastgesteld dat de kostentoerekening van PostNL aan de wettelijke eisen voldoet. ACM stelt  nu ook de tariefruimte voor 2016 vast. Daardoor krijgt PostNL minder ruimte om zijn tarieven voor bijvoorbeeld de postzegel en de losse pakketten te verhogen dan hij  met een eerder voorstel voor de kostentoerekening zou hebben gekund.

Achtergrond

In april 2015 keurde ACM een voorstel voor de toerekening van kosten van de universele postdienst van PostNL  nog af. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de kosten voor brievenbussen, sorteercentra en postbodes. ACM oordeelde dat het kostentoerekeningsysteem niet voldeed aan de eisen uit de Postregeling. PostNL heeft daarop dit systeem aangepast. ACM kan zich in dit nieuwe kostentoerekeningsysteem vinden. PostNL heeft op basis van dit systeem de kosten van de universele postdienst bepaald en gerapporteerd in de Financiële Verantwoording. Op basis daarvan heeft ACM nu de tariefruimte voor 2016 vastgesteld. Die geeft de grens aan waarbinnen de tarieven mogen stijgen. PostNL kan nu een voorstel voor de verschillende tarieven voor post en pakketten voor 2016 doen. ACM zal deze tarieven toetsen aan de tariefruimte.

Tarieven 2016

PostNL mag de tarieven in 2016 wel laten stijgen, maar minder dan hij eerder zou hebben gekund. Dit komt deels doordat de manier waarop PostNL kosten toerekent is veranderd. Er komen daardoor minder kosten bij de universele postdienst terecht. Ook is er nu van een recenter boekjaar uitgegaan dan in de oorspronkelijke voorstellen van PostNL. In dat recentere boekjaar (2014) waren de kosten lager dan in het eerder gebruikte boekjaar (2013).

Trend

Het aantal verzonden brieven neemt al jaren af. Als deze trend zich voortzet, kan PostNL op basis van de Postregeling in de toekomst meer ruimte krijgen om de tarieven te verhogen.

Meer informatie over de financiële Verantwoording Universele postdienst 2014

 

Documenten

Zie ook

Meer in deze zaak