Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit beoordeling methode kostenbepaling PostNL

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de methode die PostNL gebruikt om de kosten van de universele postdienst te bepalen niet voldoet aan de wettelijke eisen.

Waarom doet ACM deze beoordeling?

ACM beoordeelt de methode voor kostenbepaling om ervoor te zorgen dat de prijzen voor postzegels en het verzenden van pakketjes gebaseerd zijn op de kosten die PostNL daarvoor maakt.

Hoe nu verder?

Inmiddels heeft PostNL voorstellen gedaan aan ACM voor aanpassing van de methode. Die voorstellen geven ACM het vertrouwen dat de aangepaste methode goedgekeurd zal kunnen worden. ACM zal na de zomer een besluit over de nieuwe methode nemen. Daarin zal ACM ook bepalen hoeveel ruimte PostNL krijgt om de tarieven in 2016 aan te passen.

Achtergrond

De universele postdienst wordt in de Postwet 2009 geregeld. Daarmee zorgt de overheid ervoor dat voor iedereen een basispakket aan postdiensten beschikbaar en toegankelijk is tegen uniforme en betaalbare tarieven. De regels voor de universele postdienst gelden alleen voor PostNL.

 

Documenten

Besluit beoordeling methode kostenbepaling PostNL (PDF - 298.66 KB)