Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

KPN mag stoppen met internettechniek ATM

ACM oordeelt dat KPN aan de vijf randvoorwaarden voor uitfasering uit het marktanalysebesluit HKWBT/HL heeft voldaan. KPN mag daarom uiterlijk per 31 december 2015 stoppen met het leveren van diensten op basis van de techniek Asynchronous Transfer Mode (ATM). KPN en alternatieve aanbieders moeten zorgen dat zakelijke klanten voor die tijd zijn overgestapt naar een nieuwe dienst.

In het marktanalysebesluit hoge kwaliteit wholesalebreedbandtoegang (HKWBT/HL) van 28 december 2012 heeft OPTA KPN verplicht om toegangsdiensten te leveren. Alternatieve aanbieders, zoals Tele2, kunnen deze toegang inkopen bij KPN en daarmee zelf diensten bouwen die ze vervolgens aan zakelijke klanten leveren. Deze toegang leidt dus tot meer keuze voor zakelijke klanten en tot meer concurrentie tussen aanbieders. KPN moet aan ACM toestemming te vragen om toegangsdiensten uit te faseren.

KPN heeft op 12 maart 2015 aan ACM verzocht om de  toegangsdienst voor zover deze op ATM gebaseerd is, uit te mogen faseren. Deze techniek is verouderd en er zijn betere en goedkopere alternatieven op basis van de ethernettechniek beschikbaar.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak