Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tariefbesluit hoge kwaliteit wholesale breedbandtoegang en wholesale huurlijnen (HKWBT/HL) 2013

ACM heeft het Tariefbesluit hoge kwaliteit wholesalebreedbandtoegang (HKWBT) en wholesale huurlijnen (HL) vastgesteld. 

ACM stelt in dit besluit de maximale tarieven vast die KPN aan andere partijen mag rekenen voor HKWBT/HL-diensten. Hoge kwaliteit wholesale breedbandtoegang en wholesale huurlijnen zijn diensten die KPN levert over het koper- of glasnetwerk.  Andere partijen kunnen deze diensten bij KPN inkopen en vervolgens zelf zakelijke elektronische communicatiediensten leveren en concurreren om de gunst van zakelijke klanten. Het gaat dan om diensten, zoals de communicatie tussen verschillende vestigingen van één bedrijf via een netwerk of toegang tot internet met hoge kwaliteitsgaranties.

De tarieven in dit besluit gelden vanaf 1 januari 2013.

Achtergrond

Het gaat om een uitvoerend (implementatie) besluit dat is gebaseerd op verplichtingen uit het Marktanalysebesluit HKWBT/HL van 28 december 2012. In het marktanalysebesluit staat de verplichting voor KPN om deze toegang tegen gereguleerde tarieven te bieden. Deze tariefregulering is nodig om te voorkomen dat KPN te hoge tarieven rekent. In het tariefbesluit heeft ACM deze verplichting nader uitgewerkt.

Procedure

Dit besluit heeft ACM eerder op 28 juni 2013 ter consultatie voorgelegd aan marktpartijen. Daarna heeft ACM op 8 november 2013 opmerkingen van de Europese Commissie ontvangen op het besluit. In het besluit geeft ACM aan wat het met de reacties van marktpartijen en de opmerkingen van de Europese Commissie heeft gedaan.

 

Documenten

Tariefbesluit hoge kwaliteit wholesale breedbandtoegang en wholesale huurlijnen (HKWBT/HL) 2013 (PDF - 1.3 MB)