Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

KPN mag stoppen met verouderde techniek voor snel internet

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat KPN mag stoppen met het aanbieden van ATM. ATM is een verouderde techniek voor bijvoorbeeld snel internet. Op een paar duizend gebruikers na, is inmiddels iedereen overgestapt op bijvoorbeeld ethernet. Gebruikers van ATM zijn al een paar jaar op de hoogte van de wens van KPN om te stoppen. Henk Don, bestuurslid ACM: “Voor ACM is het belangrijk dat er voldoende alternatieven voor ATM beschikbaar zijn. Dat is inmiddels het geval. Er zijn nog een paar duizend zakelijke gebruikers van ATM en die zullen dit jaar toch echt afscheid moeten nemen van deze verouderde techniek. Het is niet langer verantwoord om de Nederlandse consument te laten opdraaien voor deze onnodige extra kosten.”

Uit de jaren negentig

Vanaf het einde van de jaren negentig stapte Nederland massaal over op breedbandinternet. KPN introduceerde destijds ATM (Asynchronous Transfer Mode), een techniek die snel internet mogelijk maakte. In veel huishoudens kwam de bekende DSL-modem te hangen. Snel internet is en was belangrijk voor onze economie en voor ons sociale verkeer. Via ATM liepen naast snel internet ook nog andere diensten die om een betrouwbare snelle verbinding vroegen.

Geen updates meer

Inmiddels is de techniek 15 jaar verder. Bijna heel Nederland is inmiddels overgestapt op ethernet voor snel internet. Deze nieuwe techniek levert nog snellere en betere verbindingen op dan ATM. Voor ATM wordt niets meer ontwikkeld: oude programma’s krijgen geen update meer, hardware wordt niet meer gemaakt. Onderhoud is inmiddels relatief duur geworden. De enige afnemer van gereguleerde ATM is momenteel Tele2. Zij verhuren hun lijnen weer door aan andere afnemers. Die lijnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld rechtstreekse verbindingen tussen vestigingen van een bedrijf of voor een teleconferentie.