Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa geeft Zeeuws ziekenhuis opdracht fusievoorwaarde na te leven

Het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) heeft haar huidige Intensive Care nog niet op het niveau dat de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) als voorwaarde stelde voor de fusie tot ADRZ in 2009. De NMa heeft na overleg met Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het ADRZ de opdracht gegeven voor het einde van dit jaar alsnog de uitbreiding te realiseren.

ADRZ is een fusie tussen Ziekenhuis Walcheren (Vlissingen) en Oosterscheldeziekenhuizen (Goes en Zierikzee). Een uitbreiding van de bestaande IC naar het zogeheten level II niveau, was één van de voorwaarden van de NMa om de fusie in 2009, mede op advies van de IGZ, goed te keuren. De voorwaarden moeten de kwaliteit van de ziekenhuiszorg in Midden-Zeeland voor de toekomst waarborgen.

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis heeft sinds 2009 wel diverse stappen gezet om de Intensive Care uit te breiden naar het vereiste niveau. De volledig nieuwe huisvesting hiervoor is gereed en de aanschaf van medische apparatuur en samenvoeging van de twee voormalige IC-afdelingen is voltooid. Belangrijkste knelpunt is de werving van voldoende intensivisten om de IC te bemannen. De markt voor deze specialisten is erg krap. Het is het ziekenhuis nog niet gelukt de vereiste vijf specialisten (in fte’s) aan zich te binden. Het ziekenhuis rekent erop dat het deze functies nog dit jaar kan invullen. Patiënten met meer complexe trauma’s of ziektebeelden worden nu overgebracht naar ziekenhuizen in Antwerpen of Rotterdam.

Meer in deze zaak