Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Onderzoek afnemers van zakelijke netwerkdiensten

In opdracht van de ACM heeft Panteia een onderzoek uitgevoerd onder zakelijke afnemers van gesloten virtual private networks (VPN’s). VPN’s worden door zakelijke eindgebruikers gebruikt voor het koppelen van bedrijfslocaties. Het verschil tussen gesloten en open VPN’s is dat bij gesloten VPN’s het verkeer altijd binnen het netwerk van de aanbieder blijft, terwijl open VPN’s zijn gebouwd op een openbare internetverbinding.

In dit onderzoek concludeert Panteia dat open VPN’s door afnemers van gesloten VPN’s niet worden gezien als  alternatief voor gesloten VPN’s. De belangrijkste reden hiervoor is de lagere veiligheid van open VPN’s.

Dit onderzoek gebruikt de ACM in de marktanalyse Wholesale Fixed Access. In die analyse onderzoekt de ACM of en welke regulering nodig is om te zorgen voor voldoende concurrentie op de telecommarkten. Op 27 februari 2018 heeft de ACM een ontwerpbesluit van deze marktanalyse gepubliceerd.

 

Documenten

Onderzoek afnemers van zakelijke netwerkdiensten (PDF - 315.57 KB)