Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nieuwe laagspanningsnetten krijgen duidelijke veiligheidseisen

Nieuwe laagspanningsnetten moeten voldoen aan nauwkeurig omschreven veiligheidseisen. Dat staat in een besluit dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd. Dit besluit regelt de veiligheidseisen die elektriciteitsnetbeheerders moeten hanteren bij het ontwerp en de bedrijfsvoering van nieuw aan te leggen laagspanningsnetten.

Veel laagspanningsnetten zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld lantaarnpalen, verkeersinstallaties en reclameborden. Henk Don, bestuurslid van de ACM: “Bij het transport van elektriciteit letten wij er ook op of dit veilig gebeurt. Een kortsluiting in het laagspanningsnet mag niet leiden tot onveilige situaties voor de burgers. Het nieuwe besluit geeft duidelijkheid over de eisen waar nieuwe netten aan moeten voldoen.”

De ACM legt aan de nieuwe laagspanningsnetten strengere veiligheidseisen op dan de gezamenlijke netbeheerders hadden voorgesteld. Dat verschil geldt voor risicogebieden, zoals parken, speeltuinen en recreatiegebieden. Daar lopen regelmatig mensen op blote voeten rond. Zij zijn extra kwetsbaar wanneer zij objecten aanraken die onder stroom staan. De ACM hanteert voor deze gebieden een maximale aanraakspanning van 25 Volt, waar de netbeheerders 50 Volt hadden voorgesteld.

Voor bestaande laagspanningsnetten zal de ACM nog in 2018 concrete veiligheidseisen vaststellen.