Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Melding materieel effect nieuw(e) entrypunt(en) GTS

De melding

GTS heeft melding gedaan van het oprichten van een of meerdere entrypunten door GTS zoals bedoeld in artikel 2.1.1a Transportcode gas LNB. Het betreft de aanleg van een of meerdere entrypunten in de Eemshaven (Wilhelmina Harbour) van maximaal 15 GWh/h.

Op dit nieuwe entrypunt of deze nieuwe entrypunten zal gas ingevoed worden dat afkomstig is van een drijvende LNG-installatie, een zogenaamde FRSU (Floating Storage Regasification Unit). In deze installatie wordt het gas omgezet van vloeibare naar gasvormige toestand. Daarna kan het gas in het landelijk gasnetwerk worden getransporteerd.

GTS wil invulling geven aan de melding door het vaststellen van één of twee entrypunten. Het is mogelijk dat er twee entrypunten nodig zijn, omdat de configuratie van de LNG-installatie nog niet vast staat. De configuratie kan bestaan uit één of twee schepen.

De beoordeling

Volgens de ACM gaat het bij de beoordeling van een materieel effect van de vaststelling van entry- en exitpunten om een effect op de hoogte van de tarieven. In dit geval heeft de vaststelling van een nieuw entrypunt een mogelijk dempend effect op de tarieven. Indien er meer capaciteit bij GTS gecontracteerd wordt zullen de tarieven dalen. Dit zou dan dus een positief materieel effect zijn. Indien er niet meer capaciteit bij GTS wordt gecontracteerd, zou het een neutraal materieel effect zijn.

Wilt u reageren?

Volgens de Transportcode gas LNB zal de netbeheerder – indien een voornemen een materieel effect voor netgebruikers heeft – in overleg treden met de netgebruikers. De ACM geeft GTS 6 weken (tot en met 23 juni 2022) om reacties van netgebruikers te verzamelen en aan de ACM te zenden. Na afloop van deze periode zal de ACM beoordelen of het vaststellen van het entrypunt plaatsvindt overeenkomstig de in de Transportcode gas LNB genoemde criteria en of een compenserende maatregel getroffen dient te worden.

We moedigen netgebruikers aan om de reactie ook naar de ACM te sturen. Stuur uw reactie uiterlijk 23 juni 2022 naar:

Autoriteit Consument en Markt, Directie Energie
postbus 16326
2500 BH Den Haag

En/of per e-mail naar Secretariaat [punt] DE [at] acm [punt] nl. Graag onder vermelding van het zaaknummer. Dat vindt u aan de rechterkant op deze pagina.

 

Documenten

Melding materieel effect nieuw(e) entrypunt(en) GTS (PDF - 70.3 KB)