Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Melding materieel effect nieuw exitpunt GTS

De melding

Dit betreft een melding van het oprichten van een exitpunt  van GTS zoals bedoeld in artikel 2.1.1a Transportcode gas LNB. De melding ziet op een exitpunt op de GATE terminal van 500.000 kWh/h. Dit is een administratief exitpunt. De fysieke flow blijft ongewijzigd, namelijk vanuit GATE het GTS-netwerk in. Dergelijke constructies komen momenteel al op meerdere netwerkpunten voor.

De beoordeling

Volgens de ACM gaat het bij de beoordeling van een materieel effect van de vaststelling van entry- en exitpunten om een effect op de hoogte van de tarieven. In dit geval heeft de vaststelling van een nieuw exitpunt een mogelijk dempend effect op de tarieven. Indien er meer capaciteit bij GTS gecontracteerd wordt zullen de tarieven dalen. Dit is dus een (positief) materieel effect.

Wilt u reageren?

Volgens de Transportcode gas LNB zal de netbeheerder – indien een voornemen een materieel effect voor netgebruikers heeft – in overleg treden met de netgebruikers. De ACM geeft GTS 6 weken (tot en met 18 maart 2022) om reacties van netgebruikers te verzamelen en aan de ACM te zenden. Na afloop van deze periode zal de ACM beoordelen of het vaststellen van het exitpunt plaatsvindt overeenkomstig de in de Transportcode gas LNB genoemde criteria en of een compenserende maatregel getroffen dient te worden.

We moedigen netgebruikers aan om de reactie ook naar de ACM te sturen. Stuur uw reactie uiterlijk 18 maart 2022 naar:

Autoriteit Consument en Markt, Directie Energie
postbus 16326
2500 BH Den Haag

En/of per e-mail naar %20Secretariaat [punt] DE [at] acm [punt] nl (Secretariaat[dot]DE[at]acm[dot]nl). Graag onder vermelding van het zaaknummer. Dat vindt u aan de rechterkant op deze pagina.

 

Documenten

Melding materieel effect nieuw exitpunt GTS (PDF - 202.35 KB)