Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

De ACM legt boetes op aan EnergieFlex en bestuurders

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft boetes van 63.000 euro opgelegd aan twee leidinggevenden van EnergieFlex. EnergieFlex is de handelsnaam van Flexenergie BV. Dit bedrijf is enkele maanden geleden failliet gegaan. De leidinggevenden kregen boetes omdat zij verantwoordelijk waren voor het onterecht in rekening brengen van afsluitkosten bij enkele honderden klanten die hun prepaid energiecontract voor onbepaalde tijd opzegden. Aan Flexenergie BV zelf is een boete van 500 euro opgelegd. Deze boete is zo laag omdat de BV failliet is.

Onterechte afsluitkosten en onvoldoende gegevens over einddatum contracten

EnergieFlex bracht afsluitkosten in rekening bij klanten met prepaid energiecontracten voor onbepaalde duur en dat is verboden. Dit zorgde voor kosten voor klanten die van energieleverancier wilden wisselen. Ook schaadt dit het vertrouwen in de energiemarkt.

Daarnaast zorgde EnergieFlex als bedrijf er onvoldoende voor dat gegevens over de einddatum van de energiecontracten beschikbaar waren. Hierdoor konden andere leveranciers niet zien wanneer de contracten met een bepaalde duur afliepen. Klanten van EnergieFlex werden daardoor mogelijk te vroeg overgezet naar hun nieuwe leverancier, met een onnodige opzegvergoeding als gevolg.

Boetes verlaagd

De boetes aan de twee leidinggevenden van EnergieFlex zijn met tien procent verlaagd, omdat zij hun overtreding hebben erkend en de boetes hebben geaccepteerd. De zaak kon daardoor eenvoudiger worden afgedaan.

 

Documenten

Boetebesluit EnergieFlex (PDF - 226.67 KB) Boetebesluit bestuurders EnergieFlex (PDF - 92.82 KB)