Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boetes voor bestuurders van EnergieFlex

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft boetes van 63.000 euro opgelegd aan twee leidinggevenden van EnergieFlex, de handelsnaam van Flexenergie BV dat enkele maanden geleden failliet is gegaan. EnergieFlex heeft ten onterechte afsluitkosten in rekening gebracht bij enkele honderden klanten die hun prepaid energiecontract voor onbepaalde tijd opzegden. De beboete bestuurders hebben hieraan leiding gegeven.

Onterechte afsluitkosten en onvoldoende gegevens over einddatum contracten

EnergieFlex bracht afsluitkosten in rekening bij klanten met prepaid energiecontracten voor onbepaalde duur en dat is verboden. Dit zorgde voor kosten voor klanten die van energieleverancier wilden wisselen. Ook schaadt dit het vertrouwen in de energiemarkt.

Daarnaast zorgde EnergieFlex als bedrijf er onvoldoende voor dat gegevens over de einddatum van de energiecontracten beschikbaar waren. Hierdoor konden andere leveranciers niet zien wanneer de contracten met een bepaalde duur afliepen. Klanten van EnergieFlex werden daardoor mogelijk te vroeg overgezet naar hun nieuwe leverancier, met een onnodige opzegvergoeding als gevolg.

Boetes verlaagd

De boetes aan de twee ‘feitelijk leidinggevenden’ van EnergieFlex zijn met tien procent verlaagd, omdat zij hun overtreding hebben erkend en de boetes hebben geaccepteerd. De zaak kon daardoor eenvoudiger worden afgedaan.

Aan Flexenergie BV zelf is een boete van 500 euro opgelegd. Deze boete is zo laag omdat de BV failliet is.