Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Afwijzing handhavingsverzoek Bits of Freedom

De ACM wijst het handhavingsverzoek van belangenorganisatie Bits of Freedom af. Bits of Freedom had de ACM verzocht op te treden tegen de dienst Datavrije Muziek van T-Mobile. De ACM oordeelde dat de dienst van T-Mobile niet in strijd is met de Europese netneutraliteitsregels: De dienst is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en beperkt de keuzemogelijkheden van consumenten niet (volgens de taal van de Europese netneutraliteitsverordening: de dienst garandeert een non-discriminatoir aanbod en schaadt de rechten van eindgebruikers niet).

Doel netneutraliteit

De netneutraliteitsverordening zorgt ervoor dat er gemeenschappelijke regels zijn in Europa over de gelijke behandeling van het internetverkeer. Het principe van netneutraliteit is dat al het verkeer gelijk moet worden behandeld. Op dit principe kan een uitzondering gemaakt worden, bijvoorbeeld met zero-rating. Bij zero-rating wordt de data voor een bepaalde toepassing niet van de databundel van de klant gehaald.

In dit besluit oordeelt de ACM dat de zero-ratingdienst van T-Mobile Datavrije Muziek is toegestaan omdat het aan twee voorwaarden voldoet:

  • de dienst maakt geen onderscheid tussen verschillende muziekstreamingdiensten (is non-discriminatoir: elke muziekstreamingdiensten kan zich bij de dienst aansluiten)
  • de dienst schaadt eindgebruikersrechten schaadt niet: zij worden niet beperkt in hun keuze.
 

Documenten

Dit document is op dit moment niet beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de webmaster.