Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM niet in hoger beroep tegen uitspraak over netneutraliteit

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam in de zaak ‘Datavrije Muziek’ van T-Mobile. De ACM had T-Mobile een last onder dwangsom opgelegd. Deze last is met de uitspraak van de rechter komen te vervallen. Henk Don, bestuurslid ACM: ‘Wij hebben de zaak opgepakt om duidelijkheid te krijgen of deze Nederlandse wet kan bestaan naast de Europese verordening. Die duidelijkheid is er nu. We leggen ons neer bij de uitspraak van de rechter.’

De rechter deed bij zijn uitspraak op 20 april 2017 geen uitspraak of de dienst van T-Mobile is toegestaan onder de Europese Verordening Netneutraliteit. Daarom is de ACM na de uitspraak van de rechtbank gestart met een onderzoek hiernaar. Het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek is afgerond. T-Mobile kan de dienst ‘Datavrije Muziek’ blijven aanbieden zolang dat onderzoek loopt.

Over de dienst ‘Datavrije Muziek’

T-Mobile heeft in oktober 2016 de dienst ‘Datavrije Muziek’ in de markt gezet. Bij deze dienst gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit heet zero-rating. Volgens de Nederlandse wet is zerorating in alle gevallen verboden. De rechter heeft nu bepaald dat de Nederlandse wet op dit punt in strijd is met de Europese verordening. De ACM mag de wet op dit punt dus niet langer handhaven.

Handhavingsverzoek van Bits of Freedom

Bits of Freedom heeft inmiddels een handhavingsverzoek bij de ACM ingediend. Hierin vraagt de belangenorganisatie formeel om het aanbod van T-Mobile te verbieden op grond van de Europese Verordening.