Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

T-Mobile mag dienst Datavrije Muziek in de lucht houden

 

De dienst ‘Datavrije Muziek’ van T-Mobile is niet in strijd met de Europese netneutraliteitsregels en mag daarom in de lucht blijven. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt.

Over de dienst ‘Datavrije Muziek’

T-Mobile heeft in oktober 2016 de dienst ‘Datavrije Muziek’ in de markt gezet. Bij deze dienst gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit heet zero-rating. Volgens de Nederlandse wet was zero-rating in alle gevallen verboden. In april 2017 heeft de rechter bepaald dat de Nederlandse wet op dit punt in strijd is met de Europese verordening. Vervolgens heeft de ACM de dienst getoetst aan de Europese regels. Uit dit onderzoek blijkt dat de dienst niet in strijd is met de Europese netneutraliteitsregels: de dienst is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en de dienst beperkt de keuzemogelijkheden van consumenten niet.

Handhavingsverzoek van Bits of Freedom

Belangenorganisatie Bits of Freedom had de ACM gevraagd het aanbod van T-Mobile te verbieden op grond van de Europese regels . Nu uit het onderzoek blijkt dat de dienst Datavrije Muziek niet in strijd is met de Europese regels, wijst de ACM het verzoek van Bits of Freedom af.

Over de Europese regels

Sinds 30 april 2016 is de Europese verordening voor netneutraliteit van kracht. Daarnaast heeft Berec, het samenwerkingsverband van Europese telecomtoezichthouders op 30 augustus 2016 een uitleg gepubliceerd van de Europese regels. Deze uitleg staat in de Berec-richtsnoeren.