Kruimelpad

Uitspraak rechtbank beroep T-Mobile tegen last onder dwangsom ACM

Mogen telecomaanbieders in Nederland wel of geen datavrije producten aanbieden die niet ten koste gaan van een databundel? Uit een uitspraak van de rechtbank Rotterdam blijkt dat de ACM deze vraag niet kan beantwoorden aan de hand van de Nederlandse wet. De ACM moet alleen de Europese netneutraliteitsverordening als toetsingskader gebruiken. Daarom heeft de rechtbank de last onder dwangsom voor T-Mobile voor overtreding van de netneutraliteitsregels vernietigd.

Deze uitspraak is relevant voor het product Datavrije Muziek van T-Mobile. Bij dit product kunnen luisteraars gratis gebruik maken van muziekstreamingsdiensten; het gebruik van deze diensten gaat niet ten koste van hun databundel. Dit heet zerorating.

Wat ging vooraf?

Sinds april 2016 is netneutraliteit geregeld in een Europese verordening. De Nederlandse wetgever heeft daarnaast ook een Nederlandse bepaling over netneutraliteit in de Telecommunicatiewet behouden. De Nederlandse bepaling gaat verder dan de Europese verordening. Volgens de samenwerkende Europese toezichthouders mogen bepaalde diensten onder strikte voorwaarden gratis of goedkoper worden aangeboden. De Nederlandse wet staat geen enkel onderscheid op het gebied van tarieven toe. Duurder mag niet, maar goedkoper of gratis ook niet.

Hoe nu verder?

Na deze uitspraak van de rechtbank Rotterdam heeft de ACM de mogelijkheid om binnen zes weken in beroep te gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Op dit moment kunnen we nog niet aangeven of we gebruik willen maken van deze mogelijkheid.