Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM keurt overname Iddink Group door Sanoma Learning goed onder voorwaarden

Uitgever Sanoma Learning mag schoolboekendistributeur Iddink Group overnemen. Iddink Group is tevens eigenaar van Magister, een digitaal platform dat door veel middelbare scholen wordt gebruikt. Sanoma Learning is eigenaar van uitgeverij Malmberg, een educatieve uitgever die papieren en digitale leermiddelen aanbiedt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft voorwaarden verbonden aan haar goedkeuring. Deze moeten ervoor zorgen dat innovatie wordt gestimuleerd, maar ook een gelijk speelveld voor uitgevers blijft bestaan.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “De overname speelt zich af in een digitaliserende markt waar nog ruimte is voor innovatie. Omdat veel scholen Magister gebruiken, speelt dit platform een cruciale rol. Voorwaarden die zien op gelijke toegang tot Magister maken dat de betrokken markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven.”

Toegang tot Magister en data

Scholen gebruiken steeds meer digitale leermiddelen en gepersonaliseerd onderwijs wordt steeds belangrijker. De combinatie biedt volgens de twee bedrijven mogelijkheden om in te spelen op deze ontwikkelingen door verder te innoveren bij het uitgeven en aanbieden van digitaal lesmateriaal. Meer dan de helft van de middelbare scholen gebruikt Magister als digitale leeromgeving. De ACM wil voorkomen dat concurrenten van Malmberg straks minder goede kansen hebben om hun lesmateriaal aan scholen en leerlingen aan te bieden via Magister. De concurrenten van Malmberg moeten daarom na de overname onder  gelijke voorwaarden toegang krijgen tot Magister. Ook moeten zij op dezelfde manier als Malmberg toegang krijgen tot data uit Magister. Zij hebben deze data nodig om hun producten en diensten te verbeteren. Tot slot moet Sanoma Learning zorgen dat er geen commercieel gevoelige informatie van concurrerende uitgevers via Iddink bij Malmberg terecht komt. Andere uitgevers behouden hierdoor de prikkel om te blijven innoveren.

Wat doet de ACM bij fusies en overnames?

De ACM controleert vooraf of bedrijven die willen samengaan niet te veel macht krijgen. Dit staat zo in de Mededingingswet. Het doel van de wet is om mensen en bedrijven te beschermen tegen hogere prijzen, lagere kwaliteit en verminderde innovatie.