Kruimelpad

Prijsvermelding concert-, theater- en festivalkaartjes

Voor prijsvermelding van concert-, theater- en festivalkaartjes gelden dezelfde regels als voor alle andere producten en diensten die worden aangeboden aan consumenten. Ondernemers moeten duidelijk de prijs vermelden en mogen geen gebruik maken van sluipkosten.

Wat zijn sluipkosten?

Sluipkosten zijn de extra kosten die tijdens het bestelproces worden opgeteld bij de eerste prijsvermelding. Zo is het voor de consument bij de eerste prijsvermelding niet altijd duidelijk wat een kaartje kost. De eerste prijsvermelding is de eerste prijs die de consument ziet.

Welke kosten moet u bij de eerste prijsvermelding opnemen?

Volgens de wet moet u de onvermijdbare en voorzienbare kosten in de eerste prijsvermelding opnemen. Dat betekent dat u alle kosten in de ticketprijs moet opnemen die een consument moet maken om het kaartje te kopen. Berekent u de kosten per boeking en niet per kaartje? Dan moet u dit bij de eerste prijsvermelding op een zichtbare en duidelijke manier vermelden. Ook moet u de hoogte van deze kosten vermelden.

Voorbeelden van onvermijdbare kosten:

 • transactiekosten
 • administratiekosten
 • servicekosten
 • printkosten

Welke kosten hoeft u niet te noemen bij de eerste prijsvermelding?

Biedt u producten of diensten aan waar de consument zelf voor kan kiezen? Dan hoeft u deze kosten niet direct bij de eerste prijsvermelding te noemen. Deze kosten zijn namelijk wel vermijdbaar voor de consument.

Voorbeelden van diensten of producten waar de consument zelf voor kan kiezen:

 • annuleringsverzekering
 • hotelovernachting
 • treinkaartjes
 • parkeerkaartje
 • buskaartje
 • consumpties (voor zover optioneel)
 • kluisverhuur

Waarom vindt de ACM prijsvermelding bij concert- theater- en festivalkaartjes belangrijk?

De ACM vindt het belangrijk dat bedrijven volledige informatie geven aan consumenten. Zodat zij meteen een eerlijke vergelijking kunnen maken en weloverwogen een beslissing kunnen nemen over een aankoop. Dit is niet alleen belangrijk voor de consument, maar ook voor een eerlijke concurrentie op de online ticketmarkt.

De verplichting voor het vermelden van volledige prijzen volgt onder andere uit de Wet Oneerlijke handelspraktijken. Vermeldt u een andere prijs dan de daadwerkelijke prijs? Dan kan dit misleidend zijn.

Moeten wederverkopers zich ook aan deze regels houden?

Ja, wederverkopers moeten zich ook aan deze regels houden. De regels gelden voor elke ondernemer die concert-, theater en festivalkaartjes aanbiedt op een website.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.