Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak voorzieningenrechter over last onder dwangsom Vestia

De voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam heeft op 26 juli 2022 uitspraak gedaan op het verzoek om voorlopige voorziening van Vestia.

De voorzieningenrechter heeft de last onder dwangsom gedeeltelijk geschorst die de ACM aan Vestia had opgelegd om ervoor te zorgen dat het warmtenet van ca. 400 koopwoningen in de Haagse wijk Duindorp goed werkt.

Vestia krijgt onder andere voor 200 koopwoningen een maand langer tijd om de filter preventief te controleren en reinigen. Dit betekent dat Vestia deze maatregelen voor de andere 200 koopwoningen wel degelijk voor 1 oktober 2022 moet hebben uitgevoerd. Wel haalt de rechter een streep door het gedeelte van de last waarin aan Vestia is opgelegd dat zij bij klachten over nieuwe verstoppingen of storingen aantoonbaar adequaat moet handelen, omdat dit te onvoldoende duidelijk is.

De rechter ziet voldoende noodzaak voor het opstellen en uitvoeren van een herstelplan. Dit plan moet voor 1 oktober 2022 aan de ACM worden opgestuurd en voor 1oktober 2023 zijn uitgevoerd. Vestia hoeft het plan echter niet extern te laten valideren en ook de inspraak wordt geschorst.

Tenslotte is de last tot het plaatsen van meters geschorst omdat niet vast is komen te staan dat door verbruikers om plaatsing van individuele meters is verzocht.

De bezwaarprocedure tegen het bestreden besluit loopt.