Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak rechtbank over digitale werkwijze van de ACM

De ACM mag gegevens uit mobiele telefoons die zij heeft verkregen bij een bedrijfsbezoek veilig stellen en onderzoeken. Dat heeft de kortgedingrechter van de rechtbank Den Haag bepaald.

Wat gaat de zaak over?

De ACM heeft voor een kartelonderzoek tijdens een bedrijfsonderzoek zakelijke gegevens gevorderd. Onder de zakelijke gegevens vielen ook de mobiele telefoons van personen bij die onderneming werken.

De ACM heeft een digitale kopie van de gegevens op deze telefoons gemaakt. De ACM wil de informatie die ze op deze manier verkregen heeft toegankelijk maken. De onderneming wilde dit voorkomen. Bij de rechtbank voerde de onderneming aan dat de ACM de mobiele gegevens niet mag inzien, omdat hier ook privégegevens van de werknemer tussen zitten.

Oordeel van de kortgedingrechter

Op de telefoons stonden veel gegevens. De kortgedingrechter heeft geoordeeld dat de ACM daarom niet ter plekke de zakelijke en privégegevens kon scheiden.  De ACM mag daarom ook eventueel aanwezige privégegevens kopiëren. Dit is rechtmatig in het licht van het onderzoeksbelang van de ACM. Het recht op privacy weegt in dit geval minder zwaar, maar daarbij stelt de rechter wel een belangrijke voorwaarde: er moeten voldoende waarborgen zijn om te voorkomen dat de ACM inzage verkrijgt in gegevens zonder dat zij daartoe gerechtigd is.

Volgens de rechtbank biedt de digitale werkwijze van de ACM hiervoor voldoende waarborgen.

Tegen dit vonnis staat hoger beroep open.