Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa brengt Loodsentarief omlaag

De NMa heeft de nieuwe tarieven voor registerloodsen voor 2010 vastgesteld. Ten opzichte van het voorstel van de Nederlandse Loodsencorporatie (NLc) zelf gaat er 4,1 procent vanaf, ofwel bijna 5 miljoen euro. De NMa vindt dat de registerloodsen efficiënter kunnen gaan werken zonder aan kwaliteit in te boeten. Afnemers kunnen komend jaar een prijsverlaging tegemoet zien van gemiddeld 2,75 procent in plaats van de door de NLc voorgestelde prijsverhoging. Die efficiëntieverbetering kan bijvoorbeeld gehaald worden door het aantal beschikbaarheidsuren omlaag te brengen en aan te passen aan de afgenomen vraag naar registerloodsen. Een tariefsdaling is niet alleen goed voor de vervoerder (de klant), maar ook voor de afnemer van de producten die vervoerd worden (de consument).

De registerloodsen in Nederland zijn ondernemers met een monopoliepositie. Daarom reguleert de Vervoerkamer van de NMa de tarieven die de registerloodsen aan hun afnemers doorberekenen. Eerder dit jaar werd het toenmalige voorstel van de NLc voor een verhoging met 19,3 procent, teruggebracht naar 1,36 procent. Naast het aanpassen van de afzetprognose aan de zich herstellende economie en een rekenfout die werd ontdekt, gaf de NMa ook aan de tariefopslag voor de financiering van de prepensioenen laag te willen houden. De efficiëntiekorting zorgt nu voor een verdere verlaging van de tarieven. Naast het terugdringen van de beschikbaarheidsuren (overcapaciteit) mogen de kosten voor overhead niet stijgen ten opzichte van 2009, omdat tegenover de gestegen overheadkosten geen efficiëntieverbetering of kwaliteitsverbetering staat.

 

Zie ook