Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa wijzigt boete distributeur zwembadchloor

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verlaagt de boete van H.Fr.H. Breustedt Chemie B.V., een distributeur van zwembadchloor. De NMa had de betrokken omzet, op basis waarvan de hoogte van de boete is bepaald, geschat omdat H.Fr.H. Breustedt Chemie B.V. niet het gewenste inzicht gaf in haar betrokken omzetcijfers. Die schatting leidde in november 2009 tot een boete van EUR 1.440.000. Nu H.Fr.H. Breustedt Chemie B.V. alsnog het gewenste inzicht heeft gegeven in de betrokken omzetcijfers, heeft de NMa de boete vastgesteld aan de hand van die omzetcijfers. Dat resulteert in een boete van EUR 424.000.

De boetes waren eind 2009 opgelegd aan vijf distributeurs van zwembadchloor wegens verboden kartelvorming. De NMa acht bewezen dat het kartel verboden marktverdelingsafspraken heeft gemaakt over de verkoop van zwembadchloor (natriumhypochloriet) aan zwembaden. Natriumhypochloriet wordt door zwembaden gebruikt om zwembadwater te desinfecteren. Het kartel had een marktaandeel van 90%. Er was sprake van een vaste praktijk die ruim vóór 1998 was ontstaan, dus vóór de inwerkingtreding van de Mededingingswet. Marktverdeling vormt een zeer zware overtreding van de Mededingingswet.