Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar inzake geschil Dobbestroom v.o.f. v. Enexis B.V.

In de beslissing op bezwaar van 23 maart 2011 naar aanleiding van de uitspraak van het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBb) van 30 december 2010, LJN: BP1763 (zie www.rechtspraak.nl), heeft de Raad beslist dat de verbinding tussen het net van netbeheerder Enexis en het particuliere net van Dobbestroom toch moet worden aangemerkt als een aansluiting in de zin van de Elektriciteitswet 1998.

Bij de uitspraak van 1 februari 2012 (LJN: BV3169), heeft het CBb geoordeeld dat met de beslissing op bezwaar geen juist gevolg is gegeven aan zijn uitspraak van 30 december 2010. Het CBb heeft bij zijn laatste uitspraak van de beslissing op bezwaar van 23 maart 2011 vernietigd en bepaald dat die uitspraak in de plaats treedt van het vernietigde besluit.

Belangrijke mededeling over de interpretatie van de CBb-uitspraak van 1 februari 2012
Naar het oordeel van de NMa is Dobbestroom een uniek geval, waarbij het de vraag is of deze situatie zich opnieuw zal voordoen. Het betreft hier een particulier net dat zowel op het hoogspanningsnet is aangesloten, als een verbinding heeft met een net van Enexis dat een gelijk spanningsniveau heeft. De NMa wijst er daarom in het algemeen op dat eigenaren van particuliere netten (ook wel ‘ontheffingsnetten’) van een gelijk spanningsniveau als het openbare net waarop zij zijn aangesloten, aan dit specifieke geval geen rechten kunnen ontlenen.

Ter toelichting stelt de NMa zich op het algemene standpunt dat bij de bepaling of er sprake is van een aansluiting in de zin van de Elektriciteitswet 1998, het criterium dat ook elektriciteitsnetten onroerende zaken zijn mede dient te worden betrokken. Alle netten vallen in beginsel onder het onroerende-zaakscriterium van de wettelijke definitie van aansluiting. Het is van belang dat aangeslotenen met (of achter) een net-op net-aansluiting ervan uit kunnen gaan dat zij (directe of indirect) een gereguleerde aansluiting hebben met de rechtsbescherming die daarbij hoort, waaronder de bescherming dat hen een gereguleerd maximum transporttarief in rekening moet worden gebracht.

Voor een uitleg hoe de NMa in de toekomst aankijkt tegen de vraag of een verbinding van een particulier net met een openbaar net van een gelijk spanningsniveau kwalificeert als aansluiting, wordt verwezen naar de vernietigde beslissing op bezwaar van 23 maart 2011, dat om deze reden hier op de website is geplaatst.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak