Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Consumenten en bedrijven betalen 207 miljoen euro minder voor transport gas in 2017

Consumenten en bedrijven betalen in 2017 in totaal ruim 207 miljoen euro minder aan transportkosten voor gas. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. Landelijk netbeheerder Gasunie Transport Services (GTS) moet vanaf 1 juli 2017 lagere tarieven voor het landelijke transport van gas rekenen. In die tarieven is de verplichte verlaging voor de eerste helft van 2017 verwerkt.

Eerder dit jaar heeft de ACM regels vastgesteld om te bepalen hoeveel GTS, de beheerder van het landelijk transportnet van gas, mag verdienen in de jaren 2017 tot 2021. De ACM stelt op basis van deze regels jaarlijks de tarieven vast die GTS aan haar afnemers mag berekenen. Dat is nu dus voor 2017 gebeurd. Het landelijke transporttarief voor gas daalt in 2017 met ruim 11 procent ten opzichte van 2016, wat leidt tot de besparing van ruim 207 miljoen euro.

Betaalbare en betrouwbare energievoorziening

De ACM ondersteunt een betaalbare en betrouwbare energievoorziening. Ze houdt toezicht op netbeheerders, die een monopolie hebben op het transport van gas en elektriciteit. Dat zorgt ervoor dat de transporttarieven niet hoger zijn dan nodig is. Tegelijkertijd biedt het de netbeheerders een marktconform rendement op hun investeringen.