Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

PostNL moet methode voor kostenbepaling aanpassen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld dat de methode waarmee PostNL de kosten voor de universele postdienst wilde gaan bepalen niet voldeed aan de wettelijke eisen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de kosten voor brievenbussen, sorteercentra en postbodes. PostNL rekent deze kosten door in de tarieven. De methode die PostNL gaat gebruiken vormt voor de komende jaren de basis voor onder andere de postzegelprijs en de tarieven voor het versturen van pakketjes.

Inmiddels heeft PostNL voorstellen gedaan aan ACM voor aanpassing van de methode. Die voorstellen geven ACM het vertrouwen dat de aangepaste methode goedgekeurd zal kunnen worden. ACM komt na de zomer met een besluit over de nieuwe methode. Daarin zal ACM ook bepalen hoeveel ruimte PostNL krijgt om de tarieven voor 2016 aan te passen. Voorlopig blijft de postzegelprijs 69 eurocent.

Henk Don, bestuurslid ACM: “De methode waarmee PostNL de kosten bepaalt is belangrijk om ervoor te zorgen dat consumenten en bedrijven niet te veel betalen voor het verzenden van brieven en pakketjes. Onze beoordeling is deze keer nog eens extra belangrijk omdat dit de posttarieven voor komende jaren bepaalt.”

Vorig jaar zijn de wettelijke eisen door de minister van Economische Zaken aangepast.

Dit is de eerste keer dat ACM de methode van kostenbepaling van PostNL hieraan toetst.