Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

De Nederlandse postmarkt in 2013

Wat staat er in de Marktmonitor Post?

In 2013 hebben consumenten en bedrijven 5 tot 10 procent minder post verstuurd dan in 2012. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de overstap naar elektronische alternatieven, zoals e-mail, social media en het gebruik van tablets en smartphones. In 2013 hebben consumenten en bedrijven circa 3,5 tot 4 miljard brievenbuspoststukken verstuurd. De omzet hierover bedroeg circa 1 tot 1,5 miljard euro. Bedrijven versturen verreweg de meeste post. Zij zijn verantwoordelijk voor 90 tot 95 procent van de verstuurde post.

Marktleider PostNL vervoert steeds minder post voor consumenten en bedrijven. PostNL kan deels voorkomen dat de omzet daalt door verhoging van de tarieven. Op de consumentenmarkt is de omzet van PostNL over 2013 zelfs gestegen ten opzichte van 2012.

PostNL is de enige landelijke aanbieder op de consumentenmarkt. Op de zakelijke markt heeft PostNL in 2013 75 tot 80 procent van de poststukken bezorgd. PostNL blijft daarmee veruit de grootste aanbieder. Het enige andere postvervoerbedrijf met een landelijke dekking, Sandd, heeft 20 tot 25 procent van de zakelijke post bezorgd. Ondanks dat er minder post wordt verstuurd, is het aantal poststukken dat Sandd heeft bezorgd in 2013 gestegen. De overige drie postvervoerbedrijven hebben een marktaandeel van 0 tot 5 procent.

Waarom maakt ACM deze monitor?

ACM heeft onder andere de taak om de ontwikkelingen in de nationale markt voor postvervoerdiensten en het effect van liberalisering van die markt in kaart te brengen. Jaarlijks rapporteert ACM hierover aan de minister van Economische Zaken.

Hoe komt ACM aan de gegevens?

Voor 2013 heeft ACM van vijf postvervoerbedrijven gegevens verzameld. Hiervan kunnen er twee overal in Nederland post bezorgen: PostNL en Sandd. De overige drie postvervoerbedrijven - Intrapost, Van Straaten Post en RM Netherlands - hebben een regionaal collectie- en/of bezorgnetwerk. Omdat uit deze gegevens bedrijfsvertrouwelijke informatie afgeleid kan worden, kan ACM een deel van de gegevens niet openbaar maken.

 

Documenten

De Nederlandse postmarkt in 2013 (PDF - 298.57 KB)
 

Bijlagen

Aanbiedingsbrief aan minister Economische Zaken marktmonitor post 2013 (PDF - 144.78 KB)