Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak CBb over Tariefbesluit ontbundelde glastoegang (FttH) 2012

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het beroep van Tele2 tegen het Tariefbesluit ontbundelde glastoegang (FttH - Fiber to the Home) 2012 (hierna: Tariefbesluit FttH) ongegrond verklaard.

In het Tariefbesluit FttH heeft ACM in 2012 de tariefvoorwaarden voor de toegang tot glasvezelnetwerken van KPN uitgewerkt. Doordat concurrerende aanbieders toegang kunnen krijgen tot het glasvezelnetwerk van KPN krijgt de consument meer keuze. Concurrerende aanbieders kunnen hierdoor namelijk telefonie, internet en televisiediensten  leveren over het glasvezelnetwerk van KPN. ACM heeft in het Tariefbesluit FttH maximumtarieven voor deze toegang vastgesteld, om te voorkomen dat KPN buitensporig hoge tarieven vraagt.

ACM stelt deze maximumtarieven vast op basis van de kosten die KPN maakt, zodat er maximale ruimte is voor concurrentie maar ook voor KPN om haar investeringen terug te verdienen.

Tele2 stelde in beroep dat deze maximumtarieven door ACM te hoog zouden zijn vastgesteld en dat deze daarom verlaagd zouden moeten worden. Volgens Tele2 zouden de door ACM vastgestelde tarieven niet bijdragen aan het bevorderen van de concurrentie en investeringen.

Het CBb heeft de juistheid van de conclusies van ACM bevestigd en het beroep van Tele2 ongegrond verklaard.

Bekijk de uitspraak van het CBb over Ftth