Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete kartel Openbaar Groen Maastricht

Acht ondernemingen die actief zijn in de groenvoorziening zijn beboet wegens het overtreden van het kartelverbod: Kultuurtechniek Rooden B.V. (EUR 267.000); Krinkels B.V. (EUR 36.500); Henssen B.V. (EUR 106.500); BTL Uitvoering B.V. (EUR 81.500); Dolmans Kultuurtechniek B.V. (EUR 302.500); Vaessen Maastricht Grondverzet en Groentechniek B.V. (EUR 167.500); Hoveniers -en Bloemisterijbedrijf Hollanders B.V. (EUR 69.500); Hoveniersbedrijf Oosterloo B.V. (EUR 74.000).

De ondernemingen hebben in 2004 onderling overleg gevoerd en afspraken gemaakt voorafgaand aan vijf openbare aanbestedingen door de gemeente Maastricht. De aanbestedingen hadden betrekking op het onderhoud van het openbaar groen in de periode 2004 tot en met 2006.

De boetes zijn vastgesteld overeenkomstig de Richtsnoeren Boetetoemeting van de NMa. De boetes zijn met 30% verhoogd omdat de ondernemingen na alle aandacht in de politiek en de media voor de 'bouwfraude' meer dan ooit moesten begrijpen dat vooroverleg bij aanbestedingen verboden is en zwaar wordt beboet.

De boetes zijn lager vastgesteld voor vijf ondernemingen, die in de jaren vóór de aanbesteding het openbaar groen in Maastricht onderhielden. Ondanks het openbare aanbestedingsbeleid dat de gemeente dient te hanteren, heeft de gemeente samen met deze vijf ondernemingen onderzocht hoe zij de bestaande relaties konden voortzetten. Vervolgens is de gemeente, zonder de ondernemingen daarvan adequaat op de hoogte te stellen, overgegaan tot openbare aanbesteding. Daarna hebben deze ondernemingen een aanbestedingsafspraak gemaakt om ervoor te zorgen dat zij in aanmerking zouden komen voor het onderhoudswerk. Het enkele feit dat de gemeente van tevoren met de ondernemingen gesproken heeft over het voortzetten van de bestaande relaties, rechtvaardigt geen overtreding van de Mededingingswet, aldus de NMa. Om te voorkomen dat de beboete ondernemingen in ernstige financiële moeilijkheden komen, is aan geen van de ondernemingen een hogere boete opgelegd dan 10% van hun jaaromzet.
Voor twee van de acht ondernemingen is de boete met 75 resp. 35% verlaagd, omdat zij gebruik hebben gemaakt van de clementieregeling. Verschillende ondernemingen hadden vóór het boetebesluit met de gemeente een schikking getroffen over de schadeloosstelling. Een deel van de schadeloosstelling (30 of 50%) is afgetrokken van de uiteindelijke 'netto' boete.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak