Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar kartel Van der Linden Groen na vernietiging Rechtbank

Bij besluit van 15 december 2005 heeft de Raad vastgesteld dat acht ondernemingen het kartelverbod hebben overtreden door, voorafgaande aan vijf openbare aanbestedingen op 19 februari 2004 voor het onderhoud van groenvoorzieningen in de gemeente Maastricht, hierover met elkaar te overleggen. Voor het begaan van de overtreding heeft de Raad boetes opgelegd (zaak 4014 / Openbaar Groen Maastricht). De NMa heeft aanvullend onderzoek gedaan naar de mogelijke betrokkenheid van andere ondernemingen bij deze overtreding. Op 12 december 2006 heeft de Raad een rapport doen opmaken in verband met een redelijk vermoeden van een overtreding door Van der Linden Groen B.V. ("Van der Linden").

Bij besluit van 16 oktober 2007 heeft de Raad geoordeeld dat niet genoegzaam kan worden vastgesteld dat Van der Linden betrokken is geweest bij vooroverleg omtrent bovenvermelde aanbestedingen van de gemeente Maastricht. Derhalve kon de Raad niet vaststellen dat Van der Linden het kartelverbod heeft overtreden. Een aantal van de bij besluit van 15 december 2005 beboete ondernemingen tekende bij de rechtbank Rotterdam ("de rechtbank") beroep aan tegen het besluit van 16 oktober 2007. De rechtbank heeft op 6 mei 2009 uitspraak gedaan. Volgens de rechtbank heeft Van der Linden het kartelverbod overtreden. De rechtbank draagt de Raad op, met inachtneming van de uitspraak, ten aanzien van Van der Linden opnieuw te beslissen omtrent het opleggen van een boete. Bij besluit van 30 november 2009 heeft de Raad Van der Linden een boete opgelegd van EUR 138.000. De boete is vastgesteld overeenkomstig de Boeterichtsnoeren, op gelijke wijze als in zaak 4014.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak