Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak rechtbank in beroep Hotel Group International

De rechtbank Rotterdam heeft op 20 maart 2014 uitspraak gedaan op het beroep van HGI en de door ACM opgelegde boetes in stand gelaten. De rechtbank merkt de heer [X] aan als feitelijk leidinggever en oordeelt dat hij mede aansprakelijk kan worden gesteld voor de overtredingen die hebben plaatsgevonden binnen Hotel Group International C.V.

Hotel Group International C.V. is een onderneming die consumenten via telemarketing het HotelGroup Passport aanbood. Het HotelGroup Passport is een abonnement voor de duur van 12 of 24 maanden dat zonder opzegging automatisch wordt omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Met het HotelGroup Passport kunnen consumenten gedurende de looptijd van het abonnement gratis of tegen een gereduceerd tarief overnachten in een van de aangesloten hotels.

ACM (destijds nog de Consumentenautoriteit) heeft het HotelGroup Passport in haar sanctiebesluit van 9 oktober 2012 aangemerkt als een vakantieproduct van lange duur. Dit betekent dat bij de verkoop van die producten onder meer moet worden voldaan aan de timeshare-regelgeving. ACM heeft geconstateerd dat Hotel Group International C.V. hieraan niet voldeed. Evenmin werd consumenten aan het begin van het telemarketingesprek het commerciƫle oogmerk van dat gesprek medegedeeld. ACM heeft aan Hotel Group International C.V. en aan de heer [X] [hierna samen aangeduid als HGI] een bestuurlijke boete opgelegd van in totaal EUR 105.000,-. Naast de opgelegde boetes heeft ACM twee lasten onder dwangsom opgelegd om herhaling van de geconstateerde overtredingen te voorkomen. HGI heeft de verkoop van het Hotel Group Passport inmiddels gestaakt.

HGI heeft zowel bezwaar gemaakt tegen het sanctiebesluit als tegen het besluit tot openbaarmaking van het sanctiebesluit. Beide bezwaarschriften zijn door ACM ongegrond verklaard. HGI heeft tegen die besluiten vervolgens beroep ingesteld.

Tegen de uitspraak van de rechtbank staat hoger beroep open bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Bekijk de uitspraak op rechtspraak.nl

Zie ook