Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Last onder dwangsom KPN voor de transitdienst naar niet-geografische nummers

Op 12 februari 2014 maakte het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bekend vragen te gaan stellen aan het Europese Hof over de tarieven van KPN voor de transitdienst naar niet-geografische nummers. Door de uitspraak van het CBb was al bekend dat ACM een last onder dwangsom had opgelegd. Met deze publicatie maakt ACM de last onder dwangsom openbaar.

Met de last onder dwangsom wil ACM zeker stellen dat KPN geen hoge tarieven rekent voor het bellen naar niet-geografische nummers, zoals 0900-nummers.

KPN hoeft tot de finale uitspraak van het CBb niet aan de last onder dwangsom te voldoen.

Verloop procedure

De last onder dwangsom werd door ACM opgelegd op 18 oktober 2013. Daarop vroeg KPN op 25 oktober 2013 een voorlopige voorziening aan bij het CBb. Door deze voorlopige voorziening en de bodemprocedure bij het CBb kon ACM de last onder dwangsom niet eerder bekend maken. Doordat het CBb de bodemprocedure versneld heeft behandeld en op 12 februari 2014 een tussenuitspraak deed, werd de voorlopige voorziening door KPN ingetrokken.

Achtergrond

Op 1 juli 2013 is artikel 5 van het Besluit Interoperabiliteit gewijzigd. Vanaf dat moment mogen aanbieders van telefonie aan consumenten die niet-geografische nummers bellen (zoals 0900-nummers) geen tarieven in rekening brengen die hoger zijn dan tarieven voor het bellen naar geografische nummers (ofwel normale vaste nummers, zoals 020 of 070-nummers).

Van transitdiensten is sprake als de telefonie aanbieder van de beller en de telefonie aanbieder waarop het niet-geografische nummer is aangesloten, niet dezelfde zijn. In dat geval zorgt de transitdienst van KPN voor de verbinding tussen de beide aanbieders.

KPN rekent de kosten voor de transitdienst door aan andere telefonie aanbieders, die deze kosten uiteindelijk doorberekenen in de tarieven die consumenten betalen. KPN rekent voor transit naar niet-geografische nummers tarieven die hoger zijn dan de tarieven voor transit naar geografische nummers, ook als rekening wordt gehouden met extra kosten die alleen worden gemaakt in het geval van bellen naar niet-geografische nummers. De last onder dwangsom is bedoeld om die situatie te beƫindigen.

 

Documenten

Last onder dwangsom KPN voor de transitdienst naar niet-geografische nummers (PDF - 329.35 KB)