Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorstel voor codewijziging kabelverliezen Norned-kabel

Netbeheer Nederland heeft een voorstel ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het wijzigen van de voorwaarden elektriciteit. Het voorstel wijzigt de Netcode Elektriciteit, en richt zich specifiek op de inkoop van energie ter compensatie van kabelverliezen op de NorNed-kabel, de kabel die elektriciteit transporteert tussen Nederland en Noorwegen. Dit voorstel betreft alleen de Norned-kabel.

Wat is het doel van deze codewijziging?

Volgens Netbeheer Nederland komt het voor dat de kosten voor de compensatie van de kabelverliezen op de NorNed-kabel hoger zijn dan de sociale opbrengsten. Daarom willen de twee netbeheerders (TenneT en Statnett) deze kosten betrekken bij de allocatie van transportcapaciteit tussen Nederland en Noorwegen. Momenteel kopen de netbeheerders de benodigde energie ter compensatie van de kabelverliezen apart in. Met de voorgestelde wijziging wordt in de Netcode Elektriciteit toegestaan dat TenneT als beheerder van het landelijke elektriciteitsnetwerk de kabelverliezen voortaan op de elektriciteitsbeurzen inkoopt.

Bij het voorstel heeft Netbeheer Nederland een onderzoek van TenneT en de Noorse netbeheerder Statnett gevoegd, ter onderbouwing van het voorstel.

Aanvullingen

Naar aanleiding van het voorstel heeft ACM aan Netbeheer Nederland op 31 januari 2014 een informatieverzoek gestuurd. Op 10 maart 2014 heeft ACM de reactie van Netbeheer Nederland hierop ontvangen. Aan de hand van het voorstel en de aanvullende informatie heeft ACM op 1 juli 2014 een opdracht tot wijziging van het voorstel aan Netbeheer Nederland gestuurd. De genoemde correspondentie is te vinden in de bijlagen bij deze publicatie.

Waar kan ik de huidige versie van de codes vinden?

Welke stappen doorloopt een codewijzigingsvoorstel voordat ACM een besluit neemt?

Naar Codes energie wijzigen