Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorbeelden economische activiteiten markt en overheid

De Wet Markt en Overheid is alleen van toepassing op economische activiteiten van overheden. Daarom is het maken van een inventarisatie van economische activiteiten belangrijk.

Hieronder vindt u een lijst met voorbeelden van economische activiteiten markt en overheid. Deze lijst is een handig hulpmiddel voor overheden bij het inventariseren van de economische activiteiten.

Wat is een economische activiteit?

Economische activiteiten zijn activiteiten die een overheid uitvoert als zij producten of diensten aanbiedt op een bepaalde markt.

Het is niet altijd eenvoudig om vast te stellen of activiteiten economisch van aard zijn. Deze beoordeling is afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Neem bijvoorbeeld het ophalen van huishoudelijk afval. Dat is een wettelijke taak van de gemeente. Als de gemeente die taak zelf uitvoert is er geen sprake van een economische activiteit.

Het ophalen van bedrijfsafval is geen wettelijke taak van de gemeente. De gemeente haalt bedrijfsafval op in concurrentie met bedrijven. De inzameling van bedrijfsafval is in dat geval wel een economische activiteit waarop de Wet Markt en Overheid van toepassing is.

De lijst "Voorbeelden economische activiteiten markt en overheid" hieronder, is gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk. De lijst is niet volledig en de beoordeling of een activiteit economisch van aard is, kan per geval verschillen. Aan de lijst met voorbeelden kunnen daarom geen rechten worden ontleend.

Zie ook

Oneerlijke concurrentie door de overheid

 

Documenten

Voorbeelden economische activiteiten markt en overheid (PDF - 83.36 KB)