Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tariefbesluit ontbundelde toegang tot zakelijke glasvezelnetwerken (FttO) 2013

ACM heeft het Tariefbesluit ontbundelde glastoegang (FttO) 2013 vastgesteld. 

FttO (Fibre to the Office) is het glasvezelnetwerk naar zakelijke locaties zoals kantoren of winkels. Andere partijen kunnen door inkoop van FttO bij KPN zelf zakelijke elektronische communicatie diensten leveren, zoals de communicatie tussen verschillende vestigingen van één bedrijf of communicatie tussen een bedrijfslocatie en het internet, en concurreren om de gunst van zakelijke klanten.

ACM stelt in dit besluit de maximale tarieven vast die KPN aan andere partijen mag rekenen voor FttO. De tarieven in dit besluit gelden vanaf 1 januari 2013.

Achtergrond

Het gaat om een uitvoerend (implementatie) besluit dat is gebaseerd op verplichtingen uit het Marktanalysebesluit Ontbundelde glastoegang tot zakelijke glasvezelnetwerken van 28 december 2012. In het marktanalysebesluit staat de verplichting voor KPN om deze toegang tegen door ACM bepaalde (gereguleerde) tarieven te bieden. Deze tariefregulering is nodig om te voorkomen dat KPN te hoge tarieven rekent. In het tariefbesluit heeft ACM deze verplichting nader uitgewerkt.

Procedure

Dit besluit heeft ACM eerder op 28 juni 2013 ter consultatie voorgelegd aan marktpartijen. Daarna heeft ACM op 8 november 2013 opmerkingen van de Europese Commissie ontvangen op het besluit. In het besluit geeft ACM aan wat het met de reacties van marktpartijen en de opmerkingen van de Europese Commissie heeft gedaan.

 

Documenten

Tariefbesluit ontbundelde toegang tot zakelijke glasvezelnetwerken (FttO) 2013 (PDF - 1.07 MB)