Kruimelpad

ACM beboet KPN voor benadelen concurrenten bij breedbanddiensten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft KPN vier boetes van in totaal 972.977 euro opgelegd, omdat KPN concurrenten (zoals Tele2 en Online) op haar glasvezel- en kopernetwerk heeft benadeeld bij de introductie van breedbanddiensten. Het gaat om overtredingen waar KPN als eigenaar van het netwerk diensten levert aan concurrenten.

KPN is verplicht de concurrenten op haar netwerk van te voren te infomeren als zij nieuwe diensten aan consumenten wil aanbieden, zoals snellere internetverbindingen. Op deze manier krijgen concurrenten van KPN de kans om consumenten een alternatief te bieden. Zo ontstaat meer keuzevrijheid voor de consument.

ACM heeft vastgesteld dat KPN zich niet heeft gehouden aan verplichtingen over transparantie en non-discriminatie. Dat levert ongelijke kansen op voor bedrijven én mogelijk nadeel voor de consument omdat die niet de keuze had tussen verschillende aanbieders/producten.

Transparantieverplichting

KPN is verplicht concurrenten minimaal twee maanden van tevoren te melden dat zij nieuwe of gewijzigde diensten gaat aanbieden op haar netwerk. Dit moet KPN doen zodat de concurrenten op haar netwerk daarop in kunnen spelen. Bijvoorbeeld door zo’n zelfde soort dienst in hun eigen aanbod op te nemen. Of door het tarief dat zij voor een bepaalde dienst aan consumenten rekenen aan te passen.

Non-discriminatieverplichting

Tijdens de aankondigingstermijn van twee maanden mag KPN geen aanbiedingen doen aan consumenten. Dit voorkomt dat KPN alvast met een beter of goedkoper aanbod de markt op kan. Haar concurrenten hebben dan niet de mogelijkheid gehad de nieuwe dienst op het netwerk van KPN in hun eigen aanbod te verwerken.

De boetes zijn verhoogd omdat het niet de eerste keer is dat KPN voor vergelijkbaar gedrag wordt beboet. Ook heeft KPN de overtredingen niet zelf ontdekt, gemeld en beëindigd, zoals zij met ACM heeft afgesproken in gedragsregels.

ACM heeft de besluiten genomen op 29 oktober 2013. Tegen de publicatie van de besluiten  stelde KPN bij de rechter een verzoek om voorlopige voorziening in, dat op 15 november 2013 door KPN is ingetrokken.

KPN heeft bezwaar aangetekend tegen de boetebesluiten.