Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boetebesluit KPN transparantie- en non-discriminatieverplichting WBA op VDSL-Buitenring

Bij de introductie van de wholesaledienst WBA op VDSL-Buitenring heeft KPN zich niet gehouden aan de transparantie- en non-discriminatieverplichting. ACM heeft voor deze overtredingen twee boetes aan KPN opgelegd van 40.007 en 32.005 euro.

KPN moet volgens de transparantieverplichting een dienst twee maanden van te voren aankondigen aan concurrenten. Dit moet KPN doen zodat de concurrenten op haar netwerk daarop in kunnen spelen. Bijvoorbeeld door die dienst in hun eigen aanbod op te nemen. Of door het tarief dat zij voor een bepaalde dienst aan consumenten rekenen aan te passen. Op die manier wordt gewaarborgd dat KPN en concurrenten gelijk aan de start kunnen verschijnen in de concurrentie om de consument.

Volgens de non-discriminatieverplichting is het KPN niet toegestaan voorafgaand of tijdens de aankondigingstermijn van twee maanden aanbiedingen te doen aan consumenten. Dit voorkomt dat KPN direct met een beter of goedkoper aanbod alvast de markt op kan zonder dat haar concurrenten de mogelijkheid hebben gehad de nieuwe dienst op het netwerk van KPN in hun eigen aanbod te verwerken.

De boetes zijn in dit geval verhoogd omdat het niet de eerste keer is dat KPN voor vergelijkbaar gedrag wordt beboet. Daarnaast speelde een rol in de hoogte van de boetes dat KPN de overtredingen niet zelf heeft ontdekt, gemeld en beƫindigd.

Tegen de publicatie van het besluit stelde KPN bij de rechter een verzoek om voorlopige voorziening in, dat op 15 november 2013 door KPN is ingetrokken.

KPN heeft bezwaar aangetekend tegen de boetes.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook