Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak rechtbank in beroep R&S Handelsvertretung

Oneerlijke handelspraktijken bij verkoopdemonstraties

Op 7 april 2011 legde de Consumentenautoriteit een boete op van in totaal € 180.000 aan R&S Handelsvertretung GmbH (R&S) voor overtredingen van de wet oneerlijke handelspraktijken.

R&S organiseerde en verzorgde verkoopdemonstraties in Nederland, onder de naam ITC Reisclub, een handelsnaam van de Duitse firma Goltex Vertriebs. De doelgroep bestond vooral uit oudere consumenten. Deze consumenten meldden zich aan voor deelname aan een toeristische dagtocht per bus, maar werden in de praktijk naar horecagelegenheden gebracht waar de dag grotendeels werd besteed aan het bijwonen van verkoopdemonstraties.

R&S is beboet voor misleidende en agressieve handelspraktijken tijdens de verkoopdemonstraties.

In bezwaar is de boete verlaagd tot € 120.000 vanwege het feit dat ook Goltex Vertriebs invloed uitoefende op de organisatie van de verkoopdemonstraties.

De rechtbank Rotterdam heeft op 30 mei 2013 geoordeeld dat het beroep van R&S ongegrond is. Dit betekent dat het bestreden besluit inclusief de boete van € 120.000 in stand blijft. Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep ingesteld.