Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Henk Don: Publieke belangen! Maar welke? En hoe gaan we ermee om?

Henk Don is lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Deze bijdrage geeft zijn persoonlijke mening weer en kan derhalve niet worden toegeschreven aan de NMa. Hij wil graag Kees Hellingman, Erik Kloosterhuis, Esther Lamboo, Jarig van Sinderen en René Smits bedanken voor hun waardevol commentaar.

Inleiding

Dat publieke organisaties publieke belangen zouden moeten bevorderen, of deze in ieder geval niet zouden moeten schaden, is bijna een tautologie te noemen. Maar wat dit in de praktijk zou moeten betekenen is verre van duidelijk. Wat zijn publieke belangen en wie bepaalt ze? Hoeveel gewicht zouden ze moeten hebben wanneer ze botsen met andere belangen of, sterker nog, met elkaar? Wat is de juridische grondslag om publieke belangen een plaats te geven in het besluitvormingsproces van publieke organisaties?


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook