Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Chris Fonteijn: Het leven van een toezichthouder is één lange evenwichtsoefening

Chris Fonteijn is voorzitter van de raad van bestuur van de NMa en tevens voorzitter van het college van de OPTA. Deze bijdrage geeft zijn persoonlijke mening weer.

In zijn bijdrage gaat Henk Don in op de rol van publieke belangen in het mededingingsrecht. Aan de ene hand concludeert hij dat publieke belangen (namelijk elk aspect dat door consumenten belangrijk gevonden wordt) meegenomen kunnen worden in mededingingsdoelstellingen. Aan de andere kant zegt hij (net als Pieter Kalbfleisch) dat van een echte afweging van belangen nauwelijks sprake is in geval van uitzonderingen op het kartelverbod. Zonder in te gaan op de mededingingsrechtelijke details wilde ik stilstaan bij publieke belangen vanuit een toezichthoudersperspectief. In veel gereguleerde markten, zoals energie en telecom, spelen publieke belangen een grote rol in de dagelijkse praktijk van toezichthouders, zowel impliciet als expliciet. De noodzaak om verschillende mededingingsrechtelijke of publiekbeleidsdoelstellingen tegen elkaar af te wegen is inherent aan de besluiten die toezichthouders nemen in gereguleerde markten.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook