Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete meelproducenten voor kartelafspraken

Op 16 december 2010 heeft de NMa vastgesteld dat 15 meelproducenten uit Nederland, Belgiƫ en Duitsland het Nederlandse en het Europese kartelverbod hebben overtreden door in wisselende samenstelling verschillende afspraken te maken om de concurrentie te beperken. Zo hadden verschillende meelproducenten een afspraak om elkaars klanten niet over te nemen. Dat maakte het voor die klanten moeilijker om te onderhandelen over een betere prijs. Ook werd een concurrent opgekocht en uit de markt gehaald. Een andere concurrent werd afgekocht voor verlies van afzet op voorwaarde dat hij geen spelbreker zou zijn. Een complete meelfabriek in Bergen op Zoom werd via een stroman gekocht en ontmanteld om te voorkomen dat zich daar ooit nog een nieuwe concurrent zou kunnen vestigen. De NMa heeft voor deze overtredingen boetes opgelegd van in totaal EUR 81,6 miljoen.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak