Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM beboet investeringsmaatschappijen in kartelzaak

Investeringsmaatschappijen die bedrijven bezitten, kunnen aansprakelijk zijn voor overtredingen van de Mededingingswet van die bedrijven als ze daarop beslissende invloed hebben. Dat staat in een besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het ‘Meelkartel’. De drie investeringsmaatschappijen krijgen een boete die ligt tussen de 450.000 en 1,5 miljoen euro. Het is voor het eerst dat ACM investeringsmaatschappijen beboet.

ACM heeft verschillende bedrijven die direct bij het meelkartel betrokken waren al eerder boetes opgelegd. Deze meelproducenten hadden tussen 2001 en 2007 onderling afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de prijzen stabiel bleven. Onder andere hadden ze een ‘niet-aanvalspact’. Ook kocht een aantal meelproducenten een oude meelfabriek om de totale productiecapaciteit te verminderen. Deze meelproducenten hadden bij elkaar een marktaandeel van zo’n 65%. De nu beboete investeringsmaatschappijen hadden in deze periode beslissende invloed op één van de betrokken bedrijven.

Investeringsmaatschappijen beheren meestal één of meer fondsen. In een fonds zitten aandelen van de bedrijven. Meestal worden de aandelen van deze bedrijven na verloop van tijd weer doorverkocht. ACM vindt dat ook deze investeringsmaatschappijen verantwoordelijk kunnen zijn voor het gedrag van deze bedrijven, zeker als de investeringsmaatschappij beslissende invloed heeft. Dat was volgens ACM bij deze investeringsmaatschappijen in het meelkartel het geval.