Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rechter laat telemarketingboetes voor Goede Doelen Loterijen in stand

De rechtbank Rotterdam heeft op 6 december 2012 uitspraak gedaan in het beroep dat de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen hadden ingediend tegen de beslissing op bezwaar van OPTA over een totaal van 262.500 euro aan boetes voor het overtreden van de telemarketingregels.

De loterijen hebben volgens OPTA ongevraagd abonnees gebeld, terwijl deze abonnees stonden ingeschreven in het Bel-me-niet Register (BMNR). Bovendien werd nagelaten om de consument tijdens wervingstelefoontjes actief te vragen of deze nogmaals gebeld mocht worden (recht van verzet) en werd deze niet duidelijk genoeg gewezen op de mogelijkheid zich in te schrijven in het Bel-me-niet Register.

Oordeel rechter

De rechtbank laat de conclusies van OPTA en de hoogte van de boete op alle onderdelen in stand.
Het gaat om een boete van:

  • 102.500 euro voor het ongevraagd telefonisch benaderen van in totaal ruim 15.000 abonnees die zijn opgenomen in het BMNR;
  • 160.000 euro voor het niet actief aanbieden van het recht van verzet en de mogelijkheid tot inschrijving in het BMNR tijdens ruim 350.000 telemarketinggesprekken.

Tegen deze uitspraak van de rechtbank kunnen de loterijen nog hoger beroep aantekenen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.