Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete kartel aanbesteding taxivervoer RMC en BIOS-groep (Rijnmond)

Taxi-onderneming RMC heeft met twee andere taxi-ondernemingen, IJsselsteden en BIOS, twee overeenkomsten gesloten waarin zij afspraken maakten over wie van hen in de regio Rotterdam zou inschrijven bij aanbestedingen van contractueel taxivervoer. RMC en IJsselsteden kwamen tot een afbakening van “thuismarkten” die zij over en weer zouden eerbiedigen. Voor verschillende situaties werkten zij uit wie welke klant mocht benaderen en wanneer zij zouden overleggen over al dan niet inschrijven. RMC en IJsselsteden spraken bovendien af dat zij niet voor andere ondernemingen in onderaanneming zouden werken. Deze afspraak duurde van 18 december 2007 tot 27 augustus 2010.

In de overeenkomst tussen RMC, BIOS en een gemeenschappelijke dochteronderneming namen partijen de clausule op dat zij niet zouden bieden op opdrachten in de regio Rotterdam waarvoor een van betrokken taxiondernemingen het vervoer reeds regelde. Ook spraken zij af met elkaar te overleggen, onder meer om nieuwe opdrachten van tevoren te verdelen. Deze afspraak duurde korter, van 17 april 2009 tot 1 maart 2011.

Daarnaast zijn er zes leidinggevenden beboet als gevolg van de overtreding(en) van de ondernemingen.

Betrokken ondernemingen

Het onderzoek betrof onder meer:

  • de Rotterdamse Mobiliteit Centrale RMC B.V.
  • verschillende onderdelen van de BIOS-groep, waaronder BIOS Rijnmond Beheer, B.V., BIOS Personenvervoer B.V., Zorgvervoercentrale Nederland B.V. en Taxicentrale Middelburg B.V.
 

Documenten

Boete kartel aanbesteding taxivervoer RMC en BIOS-groep (Rijnmond) (PDF - 503.8 KB)
 

Bijlagen

Bijlage 1 in zaak 7131 (PDF - 16.06 KB) Bijlage 2 in zaak 7131 (PDF - 8.73 KB) Bijlage van de heer A in zaken 7130 en 7131 (PDF - 72.38 KB) Bijlage van de heer B in zaken 7130 en 7131 (PDF - 60.35 KB) Bijlage van de heer E in zaak 7131 (PDF - 53.71 KB) Bijlage van de heer F in zaak 7131 (PDF - 54.6 KB)