Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA beboet spam aan ondernemers met 100.000 euro

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft Companeo S.A. een boete van 100.000 euro opgelegd voor het versturen van spam aan voornamelijk zakelijke ontvangers. “Het versturen van spam is verboden omdat het zorgt voor veel ergernis en onnodige kosten. Vertrouwen in het internet is belangrijk, zeker nu steeds meer mensen online actief zijn.” benadrukt Chris Fonteijn, collegevoorzitter van OPTA. Companeo stuurde vanaf eind 2009 tot begin 2011 bijna 15 miljoen commerciële e-mails waarvoor geen toestemming was gegeven, of waarvoor op onzorgvuldige wijze toestemming was gevraagd. Companeo stopte met de overtreding, nadat zij door OPTA op de hoogte was gesteld van het onderzoek.

Geen of onzorgvuldige toestemming

OPTA is deze zaak op het spoor gekomen dankzij klachten bij www.spamklacht.nl. Er zijn in totaal 680 klachten ingediend over deze mailings. Klagers gaven aan dat ze de nieuwsbrief van Companeo en/of mails van vraaguwofferte.com ontvingen, terwijl ze zich hier niet voor hadden opgegeven. Wat was er aan de hand? Via de website van Companeo kunnen ondernemers een offerte op maat aanvragen. Bij deze aanvraag kunnen ondernemers aanvinken of zij zich voor de nieuwsbrief van Companeo willen inschrijven en/of aanbiedingen van ‘Companeo partners’ wensen te ontvangen. Hierbij is Companeo tweemaal de fout ingegaan. Ten eerste voegde het bedrijf alle e-mailadressen toe aan haar verzendlijst, ongeacht of deze toestemming hadden gegeven of niet. Ten tweede is het verzoek om toestemming namens ‘Companeo partners’ zo onduidelijk, dat een ondernemer bij het aanvinken ervan geen idee kon hebben wie hem waarover ging mailen. Deze mails werden verstuurd door vraaguwofferte.com waardoor het voor de ondernemers volstrekt onduidelijk was dat het bericht van Companeo afkomstig was.

Companeo kan nog bezwaar en beroep aantekenen tegen de boete.

Weten wat wél mag als u elektronische berichten verzendt?