Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boetebesluit Companeo voor overtreding spamverbod

Het college van OPTA heeft Companeo een boete van 100.000 euro opgelegd voor het versturen van spam aan voornamelijk zakelijke ontvangers. Vanaf 2009 is het versturen van spam aan bedrijven verboden. Companeo stuurde vanaf eind 2009 tot begin 2011 bijna 15 miljoen commerciële e-mails waarvoor geen toestemming was gegeven, of waarvoor op onzorgvuldige wijze toestemming was gevraagd.

OPTA is deze zaak op het spoor gekomen dankzij klachten bij www.spamklacht.nl. Klagers gaven aan dat ze de nieuwsbrief van Companeo en/of mails van vraaguwofferte.com ontvingen, terwijl ze zich hier niet voor hadden opgegeven. Ook was onduidelijk dat Companeo de afzender van de mails was.

Companeo heeft bezwaar gemaakt tegen de door OPTA opgelegde boete. Wegens het gegrond verklaren van één van de bezwaren van Companeo, heeft OPTA de boete in heroverweging gematigd naar 90.000 euro. Companeo is in beroep gegaan bij de rechtbank Rotterdam tegen de beslissing op bezwaar van OPTA. De rechtbank heeft op 2 oktober 2014 uitspraak gedaan. Zowel Companeo als ACM kunnen nog in hoger beroep tegen deze uitspraak.

 

Documenten

Zie ook