Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Onderzoek over benchmarktechnieken voor netbeheerders

De ACM heeft onderzoeksbureau Frontier Economics gevraagd om te inventariseren welke technieken er zijn om de kosten van regionale en landelijke netbeheerders gas en elektriciteit te benchmarken. Zulke technieken kunnen helpen bij het bepalen tegen welke kosten een netbeheerder haar taken zou kunnen uitvoeren. Naast een long list van benchmarktechnieken bevat het rapport een multicriteria-analyse van een groot aantal technieken, richtlijnen aangaande het combineren van verschillende technieken en enkele case studies waarin wordt gekeken naar het gebruik van benchmarktechnieken in andere landen.

De ACM doet ter voorbereiding op de nieuwe reguleringsmethode van netbeheerders vanaf 2027 breed onderzoek naar alle aspecten rond de regulering van netbeheerders. Het benchmarken van kosten is één zo’n aspect. De ACM is in dit kader een consultatie gestart over de reguleringsperiode die per 2027 ingaat. Geïnteresseerde partijen kunnen het externe onderzoek van Frontier Economics betrekken bij hun reactie op het consultatiedocument.

Eerder heeft de ACM al onderzoeken naar buitenlandse reguleringsmethodes en naar investeringsstimulansen voor netbeheerders gepubliceerd.

 

Documenten

Frontier-Economics-Benchmarking techniques - STC (PDF - 4.54 MB)