Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Onderzoek buitenlandse reguleringsmethodes netbeheerders

Onderzoeksbureau DNV heeft op verzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een onderzoek uitgevoerd naar de regulering van netbeheerders in andere Europese landen.

Het doel van het onderzoek is om nieuwe inzichten op te doen die de ACM in overweging kan nemen voor een volgende reguleringsmethode. Dit wordt gedaan door de belangrijkste kenmerken en effectiviteit van de instrumenten die worden gebruikt bij de economische regulering van elektriciteitstransmissie- en distributienetwerken in geselecteerde landen (o.a. België, Duitsland, Finland, Italië en Groot Brittannië) in kaart te brengen. Daarnaast heeft DNV de toepasbaarheid van de onderzochte reguleringsinstrumenten in de Nederlandse situatie onderzocht.

De ACM doet breed onderzoek naar de reguleringsmethode die het beste past bij de energietransitie. DNV heeft op verzoek van de ACM onderzoek uitgevoerd ter voorbereiding op de nieuwe reguleringsmethode van netbeheerders vanaf 2027. In de methodebesluiten stelt de ACM per netbeheerder de methodiek vast waarmee de inkomsten voor netbeheerders worden bepaald. Vanwege de omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie moet steeds meer (duurzame) elektriciteit getransporteerd worden en wordt steeds minder aardgas gebruikt. Daarom moet er door netbeheerders de komende jaren naar verwachting vele miljarden geïnvesteerd worden in de netten.

 

Documenten

Study on the Regulation of Electricity and Gas System Operators 2023 - DNV (PDF - 1.89 MB)